• Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Home

STRAVOVACÍ A UBYTOVACÍ SLUŽBY (65-51-E/01)
SOUTĚŽE V ODBORNÝCH DOVEDNOSTECH

 

2.12.2014

SOUTĚŽ V ODBORNÝCH DOVEDNOSTECH - 1. ROČNÍK
PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE" ...

V úterý 2. prosince 2014 si mohli žáci 1. ročníku oboru Stravovací a ubytovací služby (65-51-E/01) změřit své síly v odborných dovednostech. Tito žáci se připravují v průběhu školního roku na své budoucí povolání nejen v teoretické a praktické výuce, úspěšně se účastní i mezinárodního kulinářského projektu ZIEL3 "Kulinářské zážitky v Krušnohoří/Erzgebirge“ podporovaného Evropskou unií. Školní příprava je pestrá a poznatky si žáci prakticky ověřují. V tomto projektu mají žáci možnost soutěžit nejen s německými kolegy, ale i se svými spolužáky.
Soutěžily celkem čtyři týmy - Stylaři, Kokosáci z kuchyně, Kájův gang a Kaštánci. Žáci si zvolili název svého týmu a poté obdrželi seznam soutěžních úkolů, pravidla hodnocení s možností získávat bodové hodnocení, speciální prémie, ale také pokuty za nedodržení pravidel soutěže. Soutěžilo se v těchto úkolech:
1) krájení cibule na vídeňský způsob, 2) krájení krutonů, 3) výroba domácích nudlí, 4) normování, 5) poznávání ingrediencí poslepu, 6) zdobení vánočních perníčků.
Hodnotitelskou komisi tvořily učitelky odborného výcviku Michaela Kaštánková-Pecháčová, Kateřina Budínová, Marie Gersdorfová a Eva Joklová, které tuto soutěž pro své žáky připravily. Předmětem hodnocením bylo dodržování bezpečnosti a hygieny při práci s potravinami, zručnost, estetičnost, spolupráce v týmu a také využití teoretických znalostí. Stejně tak byl hodnocen i úklid a čistota pracoviště. Žáci se snažili jak nejvíc mohli a předvedli své znalosti a dovednosti odpovídající požadované úrovni vzdělání žáků 1. ročníku.

Vyhodnocení:
1. místo: tým Kokosáci z kuchyně (op DM Lidická KV)
2. místo: tým Kaštánci (op Nejdek)
3. místo: tým Stylaři (op ŠJ Jízdárenská KV)
4. místo: tým Kájův gang (op Stará Role KV)


Žáci za své výkony obdrželi diplomy a zasloužené ceny. Někteří se už těší na další soutěž!

Dov Dov Dov
Fotogalerie 1 - © Kateřina Budínová ...

Autorka článku a fotografií: Kateřina Budínová
Publikace projektu: Peter Weigel

 

15.4.2012

SOUTĚŽ V ODBORNÝCH DOVEDNOSTECH 13.4.2012

Jak a jinou formou se připravit na své budoucí povolání a porovnat si své praktické a teoretické vědomosti, posílit a získat sebevědomí, mohli žáci 1. a 2. ročníku oboru Stravovací a ubytovací služby 65-51-E/01 při soutěži v odborných dovednostech, kterou pro žáky připravily učitelky praktické výuky p. Gersdorfová, p. Budínová a p. Remešová ve spolupráci s učitelkami teoretické výuky. Přes počáteční nedůvěru a ostych z „podzimního“ prvního kola soutěže, postoupilo do druhého „jarního“ kola 12 žáků, kteří předvedli své nabyté dovednosti. Žáci 1. ročníku při práci s kuchyňskými nástroji a žáci 2. ročníku při přípravě pokrmů. Hodnotitelská komise ve složení  p. Gersdorfové, p. Budínové a p. Remešové pak hodnotila jak přípravu žáků, dodržování hygienických předpisů při práci s potravinami, praktické dovednosti, využití teoretických znalostí soutěžících, ale také vzhled, chuťové a estetické provedení soutěžních prací žáků. Výsledky soutěže odpovídají požadované úrovni vzdělání žáků v 1. a 2. ročníku.

Dov Dov Vyhodnocení

1. ročník:
1. Michal Rychlý /op Nejdej
2. Petričáková Lucie /op DM Karlovy Vary
3. Hlaváčová Sandra /op DM Karlovy Vary

2. ročník:
1. Marián Gaži / op Nejdek
2. Procházka Filip / op Stará Role
3. Kellnerová Michaela /op Nejdek

Fotogalerie ...

 

9.11.2011

NETRADIČNÍ ZPŮSOBY VÝUKY - KNEDLÍKOVÝ DEN 8.11.2011

Společné vyučování žáků Střední odborné školy a středního odborného učiliště Nejdek a výběru žáků partnerské školy ABC Aue/SRN, uspořádané v rámci projektu „XENOS“, se uskutečnilo dne 8.11.2011 na pracovišti odborného výcviku SOŠ a SOU Nejdek. Žáci oboru Kuchařské práce společně se žáky ABC Aue, s pomocí učitelek odborné výuky p. Olgy Remešové, p. Kateřiny Budínové a p. Renaty Schroeterové, předvedli výrobu klasiky české kuchyně – knedlíky: kynutý houskový, karlovarský, špekový, bramborové noky, plněný bramborový, bramborový, chlupatý knedlík, kynutý ovocný plněný a ovocný z tvarohového těsta.
Společný mezinárodní výukový den, ve kterém si žáci naší školy ověřili také své jazykové schopnosti, se nesl v duchu vzájemné pomoci při ukázkách technologie přípravy, výroby a technických fines při zhotovení deseti druhů knedlíků. Naše partnery zajímala zvláště výroba plněných ovocných knedlíků a knedlíku karlovarského. I možnost dělení knedlíků pomocí nitě byla pro žáky z ABC Aue velkým překvapením. Celá akce byla ukončena společným obědem, při kterém byly probrány recepty a další možnosti společné výuky žáků obou škol.

Autor: Petr Baumann

Dov Dov Dov
Fotogalerie ...

 

 

Přihlášení

    

Aktuálně ...

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO
středa 17. ledna 2018
od 9 - 17 hodin


KONTAKTY | NABÍZÍME VÁM ... | VIDEA ŠKOLY ...



ŽIVÝ KRAJ

Škola interaktivně



ŠKOLNÍ EMAILOVÁ SCHRÁNKA POŠTA
Ulti Clocks content

Anketa

Jaký zdroj informací o škole Vás nejvíce oslovuje?